Intimidatie? SGP-lijsttrekker Stoffer vindt anti-abortusflyers uitdelen voor de deur van de kliniek juist ‘mooi’

„We hebben een heel gezegende ochtend gehad”, is het eerste wat ‘waker’ Dirkje Slingeland (36) zegt als SGP-lijsttrekker Chris Stoffer op haar af komt lopen. „We hebben een kindje gered, en misschien wel twee.” Samen met Marieke Heuvelman (38) staat Slingeland donderdagochtend op een grauw Zuidplein in Rotterdam, voor een gebouw waarin zich abortuskliniek Gynaikon bevindt.

Al vier jaar lang staat Slingeland bijna dagelijks voor de ingang van de kliniek, met een stapel flyers in haar hand. Heuvelman ‘waakt’ inmiddels een jaar. De vrouwen zien abortus als „het doden van je eigen kindje”, zeggen ze. ‘Stop! Vecht voor jezelf!’ staat in de folders die ze uitdelen aan vrouwen die hun zwangerschap willen afbreken.

Stipt om 11 uur arriveert Chris Stoffer, die de ‘wakers’ bezoekt in het kader van ‘de Week van het Leven’. En natuurlijk omdat de verkiezingscampagne in volle gang is. Bescherming van het ongeboren leven is een belangrijk speerpunt in de SGP-campagne, legt Stoffer uit. Hij betreurt het dat het parlement de afgelopen jaren instemde met het afschaffen van de verplichte bedenktijd van vijf dagen en dat de abortuspil beschikbaar is geworden via de huisarts. Allemaal maatregelen die abortus te gemakkelijk maken, vindt Stoffer. In 2021 werden 31.049 abortussen uitgevoerd. Dat aantal is het jaar daarop met bijna 15 procent gestegen, naar 35.606. Hij betreurt dat en wil juist „de waarde van het ongeboren leven” benadrukken.

‘Intimiderend’

Dat Stoffer persoonlijk bij de abortuskliniek staat, is omstreden. Progressieve partijen in de Tweede Kamer vroegen de afgelopen jaren geregeld om een verbod op demonstraties bij de klinieken. Andere politici reageerden donderdag dan ook afkeurend op de actie van Stoffer. VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz schrijft op X dat ze klaar is met „dit oerconservatieve gedoe” en noemt het betogen voor de deur van een abortuskliniek „ronduit intimiderend”. „Dit is niet Hongarije, of Texas, of Polen, dit gebeurt in Nederland”, twitterde GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet, mede-initiatiefnemer van het schrappen van de vaste beraadtermijn uit de wet.

Stoffer kan zich op zijn beurt niet voorstellen dat bezoekers van de abortuskliniek zich bedreigd kunnen voelen door de pro-life-‘wakers’, zegt hij. Intimideren is volgens de lijsttrekker in ieder geval niet hun intentie, en de dames zien er volgens hem bepaald niet opdringerig uit. „Ik vind dat ze het op een mooie manier doen.”

De pro-life-‘wakers’ zelf geven toe dat de inhoud van de folder confronterend kan zijn, zeker voor vrouwen die hun abortus wél doorzetten. Stoffer benadrukt dat vrouwen de flyer niet hoeven te lezen: „Je kunt ook denken, ik neem hem niet aan of gooi hem weg.”

SGP-lijsttrekkerChris Stoffer Je kunt ook denken, ik neem die flyer niet aan of gooi hem weg

Het duidelijke anti-abortusstandpunt van de SGP is niet nieuw, maar wel de manier waarop Stoffer zich nu bij de kliniek profileert. Zijn stijl lijkt wat activistischer dan die van zijn voorganger Kees van der Staaij. De logische verklaring: de SGP heeft in deze campagne ook aandacht nodig. De partij staat momenteel op drie zetels in de peilingen, even hoog als het huidige zetelaantal in de Tweede Kamer. En die zetels willen ze behouden. Een hoge verkiezingsopkomst, zoals dit jaar wordt voorspeld, is ongunstig voor de kleine partij. De trouwe SGP-achterban gaat steevast naar de stembus, maar bij een hoge verkiezingsopkomst is de partij niet van drie zetels gegarandeerd.

In de strijd om de zwevende kiezer heeft de SGP er dit jaar met de opkomst van NSC en BBB twee concurrenten bij. De partij lijkt zich duidelijk te willen onderscheiden van de andere rechts-conservatieve partijen.


Lees ook
SGP zet in op klassieke thema’s en wil ‘betrouwbaar geluid in versplinterd Den Haag’ zijn

Lijsttrekker Chris Stoffer vrijdagochtend bij de presentatie van het SGP-verkiezingsprogramma in Nieuwspoort. Foto ANP/Koen van Weel.